top of page

Multipel Myeloom

Multipel Myeloom, ofwel de ziekte van Kahler, is een zeldzame vorm van kanker

die vooral oudere mensen treft.

​

Het is een aandoening van het beenmerg, veroorzaakt door een ongecontroleerde woekering van een bepaald type witte bloedcellen; de plasmacellen.

Deze staan onder normale omstandigheden in voor de vorming van antilichamen.

​

De kwaadaardige plasmacellen breken echter het gezonde botweefsel af wat leidt tot ontkalking

op bepaalde plaatsen van het skelet.

Dit maakt de botten heel kwetsbaar en broos met zeer grote gevolgen op lange termijn.

​

De bestaande behandelingen (of beter: die nu binnen ons zorgsysteem vallen) zijn erg ingrijpend

en bieden geen genezing.

Enkel tijd...

​

Tijd om opnieuw alternatieven te ontwikkelen en op zoek te gaan naar een oplossing die van deze aandoening een chronische ziekte kan maken.

​

Eén van die meest veelbelovende alternatieven is het onderzoek van Prof. Dr. Seba Anguille.

Wij geloven in hem en zijn team én vooral in een lang en gelukkig leven voor onze mama,

onze vriendin, onze collega, onze dochter, mijn zus, de vrouw van mijn leven... Grace.

You 'll see it when you believe it.

- Wayne Dyer -

Our Mission

Het onderzoek

Prof. Dr. Seba Anguille & team

UZA

​

​

Prof. Dr. Séba Anguille is hematoloog (een specialist die zich bezighoudt met de behandeling van bloed– en beenmergkankers) in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Daarnaast is hij als professor verbonden aan de Universiteit Antwerpen (UA).

 

Zijn onderzoek spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor kanker, waaronder Multipel Myeloom. De focus ligt daarbij op het inschakelen van ons afweersysteem (het immuunsysteem) in de strijd tegen kanker, de zogenoemde “immuuntherapie”. Er bestaan verschillende vormen van immuuntherapie; één daarvan, de zogenoemde CAR-T immuuntherapie, is een zeer veelbelovende behandeling die mogelijk op termijn de klassieke behandelingen bij Multipel Myeloom zoals de stamceltransplantatie zal kunnen verdringen.

 

CAR-T immuuntherapie houdt in dat men de soldaten van ons immuunsysteem, de T-cellen, bewapent met een uiterst krachtige bazooka, een CAR (of voluit: chimerische antigeenreceptor). Deze CAR-T cellen zijn dan in staat om – heel precies – de kwaadaardige cellen te vernietigen. 

 

Momenteel zijn er verschillende klinische studies lopende met CAR-T immuuntherapie voor de behandeling van Multipel Myeloom. De resultaten zijn veelbelovend, maar het is duidelijk dat er zeker nog ruimte voor verbetering is. Om die reden onderzoekt prof. dr. Séba Anguille samen met zijn team van het UZA/UA momenteel verschillende manieren om de CAR-T behandeling nog beter en krachtiger te laten werken.

​

FB_Dr S Anguille_02.JPG

Kind people are my kinda people

bottom of page